bhTelecom tk-classic

Džumhur Damir sa BH Telecom ostvario rang karijere - 30 na ATP listi najboljih igrača na svijetu

 

Kraj godine koji nismo očekivali

Damir je ove godine odigrao 29 turnira iz kalendara ATP i zavrsio nastupom u Becu, turnirom iz serije ATP 500.
 -         Analizirajuci ovu godinu Damir i tim koji je sarađivao s njim su zadovoljni  postignutim nastupima i rangom 30 igraca na ATP ljestvici.
 -         Moram istaci da je ovo ujedno i najuspjesnija sezona za Damira. Dva osvojena turnira iz serije ATP 250 St. Petrsburg i Moskva (Rusija) – jedini igrač kome je uspjelo da u istoj godini ovoji oba turnira, jedan osvojeni turnir iz serije ATP Challanger Blois (Francuska), finale ATP 250 Winston Salema (USA), finale ATP Challanger San Domingo (Dominikanska Republika), polufinale ATP 250 Los Cabos (Mexico), Shenzen (Kina), ATP 500 1/4 finale Dubai (UAE), Memphis (USA), Grand Slam 1/8 finale USA, pobjede nad igracima Top 10 ( Wavrinka, Zverev).
 
Nijedan igrac ne radi ovo bolje od Damira Dzumhur
 
O Damiru su puno pisali strani mediji i ATP kao o igraču koji nije snazan i visok kao ostali igraci, ali je razvio odlicnu vjestinu kretanja na terenu. 
Predstavljaju ga kao model koji ima izvanredan balans kojim apsorbuje i preusmjerava snagu servisa u retern.
Damir sve bolje pretvara break poene u svoju korist, bolje nego i jedan igrac na svijetu. 
  • PRVI je po osvojenim break poenima - osvojio je 47.8% (213 od 445) break poena u 55 meceva. Iza Damira slijede R.Federer sa 41.2% (167/406) pa R.Nadal sa 40.9% (285/696).

 Prema podlozi to je

- trava 62% u 4 meca
- zemlja 51% u 9 meceva
- tvrda 47% u 45 meceva
  •  4 (cetvrti) je po broju osvojenih poena nakon reterna na prvom servisu 32.7%
  •  5 (peti) u svijetu po rejting reternu 162.5 
  •  5 (peti) po dobivenim gemovima na reternu 30.4% 
  • 15 po procentu dobijenih meceva 
  • 18 po broju osvojenih poena na drugom servisu 51.1%

  Iz ove statiske vidimo da Damir ulazi u sam vrh ATP tenisa igrajuci sve vise turnira na tvrdoj podlozi.

  Damirova uzlazna karijera je bez padova, a krece od juniorskog tenisa.
 
 Za kraj dodajmo da je Džumhur u ovoj godini ostvario učinak od 36 pobjeda i 24 poraza. 

Na kraju 2015. godine je bio 82. teniser svijeta, a na kraju prošle godine 77. na svijetu, da bi ovu godinu okončao kao 30. igrač svijeta.
 
 
 
Uspješna  Američka turneja

Podsjetit cu na period koji je bio vrlo naporan i uspješan.

  • 27. jula Damir je krenuo na tu turneju igrajuci ATP 250 serije u Los Cabosu (Mexico). Igrao je 1/2 Finale sa Sem Querry u tri seta 63,46,46, odigravsi 4 meca. Tu su vrijedne pobjede nad Taro Danijelom i Feliciano Lopezom.
  • Narednu sedmicu turnir iz Masters 1000 serije propusta jer su kvalifikacije u Montrealu počele tako da fizicki nije mogao stici. Tu sedmicu koristi za pripreme i provjeru forme na Challanger turniru u Dominikanskoj Republici. Tu je igrao Finale protiv domaceg igraca Estrela Burgosa. Pet odigranih meceva, sedmica u kojoj Damir potvrdjuje dobru formu.
  • Nedovoljno oporavljen putuje u Winston Salem gdje prvo kolo igra takoreci nakon izlaska iz aviona protiv ni malo ugodnog protivnika Denis Istomina koji ima skalpove teniskih velikana. U drugom kolu prolazi prepreku zvanu Gilles Simon u tri seta 39 igrac na svijetu. Zatim preko Zeballosa, Chunga i Edmunda dolazi do Finala koje gubi od Bautista Agut.  U Finalnom mecu osjetio je posljedice igre iz prethodne sedmice i 5 odigranih meceva turnira u Winston Salemu. Pobjedjena su tri igraca iz top 50.
  • U zadnjoj sedmici americke turneje slijedi zadnji Grand Slam US Open. Zrijeb prvog kola Damira postavlja na 27 nosioca, 31 igraca na svijetu, Urugvajca Pablo Cuevasa. U tri seta Damir prolazi u drugo kola gdje ga ceka Marcel Stebe. U 4 seta Damir pravi prolaz za trece kolo i mec protiv Andrey Rubleva koji gubi rezultatom 3-1.

Izrazit ću zadovoljstvo formom i kvalitetom igre koju je Damir prezentirao tokom ove turneje i došao do najboljeg rankinga karijere, 56 ATP igrač na svijetu.

Ako podvucem crtu i sve izrazim u brojkama to bi izgledalo ovako :
- vremenski : 39 dana turneje (27. Juli - 04. Septembar),
- 21 dan igranja, svaki drugi dan,
- cca 40 sati provedenih na terenu,
- 18 singlova, 3 dubla,
- 14 pobjeda i 4 poraza.

Impozantno, svaka čast, samo naprijed uz BH Telecom.


Džumhur Damir sa BH Telecom na Grand Slam Wimbledone 2017

Jedini BH predstavnik Džumhur Damir igrao je u glavnom turniru trećeg Gran Slama Wimbledone u Londonu. Damir je na zeleni teren Wimbledona izašao prvog dana takmičenja u ponedeljak, 03.07.2017. Za protivnika je imao argentinca Renzo Olivio ( 89 ATP Singles Rank) koga je dobio u tri seta (6-2, 6-0, 6.1). 

U drugom kolu je čekao boljeg iz meša Karlović - Bedene. Treći dan takmičenja, 05.07.2017., nastupom u drugom kolu Damir je izgubio od Aljaž Bedene (GB) u četiri seta (3-6, 6-3, 3-6, 3-6) i na taj način završio takmičenje. Meš je obilovao kvalitetnim završnicama poena koji su izmamili aplauze gledatelja na terenu br. 3

I na Wimbledone Damir je predstavio svog sponzora BH Telecom noseći logo na svojoj opremi.